DONDERDAG 5 JULIE – `N STROOM WAT SKOONMAAK

 DONDERDAG     `N STROOM WAT SKOONMAAK

LEES: 1 Timótheüs 1; 12 – 20

“…die Skrif sê naby jou is die Woord, in jou mond en in jou hart (8).”

Die storie van Die Steenkoolsak is deur Wi­l­na Swart, van die Kaapse Sinodale Senior­-pensi­oenafdeling, vir my gestuur.

‘n Ou man het met sy kleinseun in die ber­ge gewoon. Die knaap het 'n baie hoë ag­ting ge­had vir sy ou­­p­a, en soos dit maar gaan, het hy probeer na­boots wat Oupa doen. Oupa se ge­woonte was om elke og­gend, dou voor dag op te staan, die ou­ kool­­­stoof aan die brand te kry, en dan vat hy sy ou ge­hawende Bybel en gaan sit in die lekker warm kom­buis, by die tafel en lees uit die Bybel. Die klein­seun het Oupa dopgehou, en ook sy Bybel gaan haal, en net soos Oupa sog­gens by die kombuis­ta­fel gaan sit en lees. Maar iets het die knapie baie gepla: "Ou­pa, ek weet nou nie so mooi nie," sê hy een oggend, "ek probeer ook die Bybel lees soos Ou­pa, maar ek verstaan nie wat ek lees nie. En as ek die slag verstaan, dan waai dit by my ore uit, en netnou het ek alweer alles ver­geet wat ek gelees het. Ek meen - wat is nou die nut daarvan as ek tóg alles vergeet?" Oupa het diep gedink, en toe sien hy 'n leë steenkoolsak, pikswart ge­vlek van die roet, lê langs die stoof.

 "Boetie, gaan haal vir Ou­pa 'n sak vol wa­ter in die stroompie hier onder, asseblief,” vra hy die seun. Gretig om Oupa te plesier, spring die knaap daar weg met sy goiingsak, en laat vat af stroom­pie toe. Dis harde werk om die sak vol te kry, maar hy byt vas, en met die druppende sak hardloop hy terug huistoe. Natuurlik was die sak dolleeg gelek teen die tyd dat hy by Oupa aan­kom. "Ai man!", sug Oupa. "Jy sal maar weer moet gaan probeer jong!" Daarmee suiker die knaap weer af ri­vier­tjie toe met sy sak. Hierdie slag hardloop die outjie terug met sy sak water, so vinnig as wat sy beentjies hom kan dra, maar steeds is dit verniet, want natúúrlik is die sak weer leeg by sy aankoms. "Nee Oupa," blaas hy uit­asem. "Dis on­moont­lik - hierdie sak lek!", en daar­mee gooi hy die sak eenkant en gaan gryp 'n em­mer. "Nee Boetie", keer Oupa hom, "ek wil nie 'n emmer water hê nie, ek wil 'n sak water hê! Toe jong, jy kan dit mos doen! Jy probeer net nie hard genoeg nie."

Die seun het lankal besef hy is be­sig met 'n ge­jaag na wind, maar hy wil só graag vir Oupa ple­sier. Met sy lekkende vrag, hard­loop hy so vinnig as wat hy maar kan, die bul­tjie weer op na Oupa toe. "Nee Oupa, dit werk nie!", huil-sê die outjie moe­de­loos. "Kyk hoe hard pro­beer ek, maar niks gebeur tog nie!" "Dink jy rêrig daar het niks gebeur nie?" vra Oupa. "Kyk dan 'n slaggie na die sak. Wat sien jy anders aan die sak as toe jy begin het?" Met 'n vraag in sy oë be­kyk hy die sak - wat kan Oupa tog bedoel? Skielik besef hy, die sak is skoon - al die steen­kool­stof is uitgewas! "Oupa, die sak is skoon­ge­was! Maar ek verstaan nog nie, Oupa?" "Boetie", sê Oupa, "dis wat gebeur wan­neer jy die Bybel lees. Miskien verstaan jy nie alles wat jy lees nie, en dalk vergeet jy amper alles wat jy so hard pro­beer ont­hou. Maar terwyl jy lees gebeur iets met jou - jou bin­ne­kant verander - jy word as't ware skoon­gewas van binne af, terwyl jy die Bybel lees.”

In die Bybel praat God met ons en dit dring deur na ons innerlike lewe toe en bring nuutheid.

 

“Here, vandag lees ek u Woord met my hart.”

Manie Jun 30th 2012 12:22 pm Algemeen No Comments yet

Comments are closed.